Billie en de president

billie

 Bestel het boek hier 

‘Superieur boek over jazz.’ – Peter Buwalda

De veelbewogen geschiedenis van Billie Holiday en tenorsaxofonist Lester – the Prez – Young vormt de kern van dit cultboek over jazz. Het begint in de 60er jaren met een jongen uit Apeldoorn die de jazz zoekt in Amsterdam. Hij belandt als journalist in de jazzwereld en maakt er zowel Misha Mengelberg als Ben Webster mee. Dit is zijn kroniek, zijn soort trip van herinneringen, interviewflarden, analyses, reportages, een tijdsbeeld.

Peter Buwalda schreef in Jazz Bulletin (88, september 2013): ‘Superieur boek over jazz. Schouten kan even scherpzinnig vertellen over een solo van Lester Young als over wat jazz kan betekenen voor een jongen uit het Apeldoorn van de jaren vijftig.

Billie en de president uit 1977, de hemel in geprezen, maar nooit herdrukt en zelden te vinden in antiquariaten, verschijnt opnieuw, uitgebreid en opgefrist. Het wordt, in overeenstemming met de kwaliteit van de tekst, vormgegeven als een monument.

Technische gegevens: Garenloos gebonden, met stofomslag * Omvang: 320 blz. * Formaat: 13,5 x 21 cm. * Prijs: € 29,90. ISBN: 9789491363054

‘De enige die het bij mijn weten gelukt is om over jazz te schrijven op een respectvolle en poëtische, maar niet aanstellerige manier is Martin Schouten, in Billie en de president.
- Adriaan Jaeggi in De Groene Amsterdammer

‘Schouten is in Nederland onovertrefbaar waar het gaat om de techniek korte verhalen met journalistiek werk te vermengen, en wellicht om die reden is Billie en de president moeiteloos het mooiste boek dat ooit over muziek is gepubliceerd.’
- Geert Henderickx in De literatuurkrant

‘Een van de beste boeken die in het algemeen, waar dan ook en wanneer dan ook, over jazz zijn geschreven.’
- Michiel de Ruyter in NRC Handelsblad