Het Palingoproer

omslag slapend

‘VERDOMD,’ ZEGT WILLEM KLOOS,
‘WE ZITTEN IN EEN HISTORISCHE ROMAN.’

Hier bestellen

Amsterdam 1886. Domela Nieuwenhuis predikt het socialisme, de Tachtigers maken revolutie in de literatuur, de actrice Theo Bouwmeester brengt seks op het toneel en een middagje palingtrekken op de Lindengracht loopt uit op een bloedbad. Een nieuw levensgevoel breekt door, dat het Amsterdam van die tijd maakt tot de kraamkamer van het moderne Nederland.

We volgen rechercheur Schubart, belast met het in de gaten houden van de socialisten, zijn vrouw Alida, kleedster van Theo Bouwmeester, de dief Bambolin en de fabrieksarbeidster Truitje Moos. We horen de Tachtigers in het café commentaar geven op de actualiteit, maken het Palingoproer mee, zien Breitner fotograferen en zijn getuige van een aanslag met een helse machine.

Het Palingoproer schetst een levendig beeld van het toenmalige Amsterdam, en is zowel een historische als een psychologische roman, maar bovenal is het een meeslepend, spannend verhaal.

‘Ik hou enorm van Schoutens onderkoelde toon. De wereld die hij ermee creeërt is me dierbaar.’ – Peter Buwalda

‘Een fantastisch geschetst tijdsbeeld en een fascinerend verhaal!’ - Tomas Ross

‘Martin Schouten reconstrueert knap en kaal een drama (…) afgewogen en zorgvuldig proza.’ – Elsbeth Etty, NRC Handelsblad

‘Een intrigerende roman over het Palingoproer in de Jordaan, vol historische figuren en gebeurtenissen.’ – Corrie Verkerk, Het Parool

Prijs boek: € 17,50
Paperback met flappen, 125 x 200 mm, 208 pagina’s
ISBN: 978 94 9136 3047
Hier bestellen

Prijs eboek: € 4,90
Hier bestellen