Martin Schouten is Cor

2014-03-27_1406

Martin Schouten is de auteur van het online feuilleton COR dat sinds enkele maanden verschijnt. In elke aflevering volgen we Cor Bredemeijer, een alleenstaande Amsterdammer, op omzwervingen door zijn stad en soms daar buiten.

Cor is in de tachtig, beseft dat het einde in zicht is en schept genoegen in kleine dingen. De afleveringen verschijnen elke dinsdagochtend als HTML-bestand, opgemaakt in het mailprogramma mailchimp. Wie ze wil lezen, kan zich opgeven via een mail aan Cor@gibbonuitgeefagentschap.nl. In de zomer eindigt de reguliere verzending, na de veertigste aflevering. Een bundeling van alle 79 afleveringen verschijnt vermoedelijk in het najaar van 2014 onder de titel Kippensoep met Cor.

Op verzoek van de schrijver verschenen tot dusver twintig afleveringen anoniem. Martin Schouten, veelgeprezen auteur van o.a. Marinus  van der Lubbe, Billie en de president en Het Palingoproer, vindt het nu tijd om uit de kast te komen als de man achter Cor. Hij wilde de publieke aandacht niet afleiden van Billie en de President, zijn jazzboek uit 1977 dat begin 2014 in tweede druk verscheen bij Gibbon Uitgeefagentschap. Nu Billie is uitverkocht en op korte termijn zal worden herdrukt, lijkt die opzet geslaagd.

Martin Schouten: ‘Een feuilleton, ik zou er nooit aan hebben gedacht als ik voor mijn historische roman Het Palingoproer geen oude dag- en weekbladen had moeten doorkijken. Allemaal hadden ze een vervolgverhaal. Elke dag precies dezelfde hoeveelheid tekst, het leek me aardig om dat eens te proberen, maar een vervolgverhaal? De krant van gisteren ligt ongelezen in de kattenbak, dus elke aflevering moest een apart verhaaltje worden, met het vorige en volgende verbonden door dezelfde hoofdpersoon. Om het helder te houden heeft Cor geen familie of vrienden, dat geeft maar verwikkelingen die niet in de vorm passen. Hij is dus eenzaam en geniet daarvan, zieligheid is niet interessant, daar hebben we televisie voor.’